10 nackdelar med responsive web design

NackdelarNaturligtvis finns det inte bara fördelar med att använda responsiv design. I vissa lägen är det bättre att bygga traditionellt. Här är en lista med 10 nackdelar där det kanske skulle löna sig att bygga webbplatsen med andra metoder.

1. Kan bli långsam inladdning. Information för alla enheter måste laddas in på en gång och bilder måste vara tillräckligt stora att kunna skalas på olika sätt för att få resultatet snyggt. Det leder till att man ofta väljer bilder som är lite större för att vara på den säkra sidan.

2. Mer tidskrävande att göra design. Eftersom sidorna ska kunna växla i olika format så måste designen vara genomtänkt och testas i olika mallalternativ.

3. Man kan inte tänka i exakta mått. Allt måste tänkas i procent i förhållande till bildbredden. Raka motsatsen till ”pixel perfect”.

4. Kan bli svårt med reklamannonser (banners) på webbplatsen. Annonser är ofta anpassade i olika storleksformat baserat på pixlar. Kan ibland komplext att få det att ligga snyggt när spalter ändras i storlek i förhållande till skärmbredd. Med tanke på att sidans block flyttas runt när skärmens yta förändras så kan även annonser flytta sig till andra ställen vilket påverkar synligheten.

5. I många fall kan det ta lång tid att bygga om en traditionell hemsida till en responsiv. Oftast är det enklare att bygga en helt ny från grunden.

6. Vissa delar av layouter kan bli svåra att göra responsiva. Avancerade tabeller är ett exempel.

7. Ibland måste man kompromissa på det estetiska. Funktion måste gå före estetik för att det ska vara praktiskt möjligt att göra sidan responsiv.

8. Responsiva webbplatser kan ibland vara svårare att jobba med i vissa publiceringsverktyg (CMS) eftersom man måste ta hänsyn till fler sidmallar.

9. Om man jobbar mot målgrupper som har väldigt gamla webbläsare så kan de få problem med responsiva sidor eftersom de kräver att webbläsarna kan hantera en del nya kommandon.

10. När man lägger upp innehåll på hemsidor som är responsiva bör man hela tiden testa sidan i olika upplösningar för att se hur texter och bilder flödar. Det kan göra att processen att bygga sidorna tar längre tid.

Man bör alltid väga både för och nackdelar innan man sätter igång att bygga. Läs gärna blogginlägget om ”10 fördelar med responsive web design” också för att bilda en egen uppfattning.

Märkta med: , , , , , , ,
Publicerat i Allmänt
En kommentar på “10 nackdelar med responsive web design
  1. […] Läs även blogginlägget om 10 nackdelar med responsive web design. […]

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: